T.C. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI
TÜRK AKREDİTASYON KURUMU

Haberler

17.09.2024  Haberler
TÜRKAK, ISO 14064-2 Standardını Hizmet Alanlarına Ekledi

TÜRKAK ISO 14064-2 standardında da akreditasyon hizmetini başlatıyor. Daha önce ISO 14064-1 alanında hizmet veren TÜRKAK böylece tüm ISO 14064 sera gazı hesaplama doğrulama serisini kapsamına almış oldu. Bu akreditasyon kapsamı ile kurumsal bazlı karbon ayak izi uluslararası kabul edilmiş yöntemlerle hesaplanabilir ve bağımsız kuruluşlar aracılığıyla doğrulanabilir hale geliyor. 

TÜRKAK çevrenin korunması, iklim değişikliğine karşı önlem alınması ve enerji güvenliğinin sağlanması gibi konularda önemli bir görev üstlenerek, sürdürülebilir çevresel performansa ve sürdürülebilir ekonomik büyümeye erişilmesine “Akreditasyon Yerel, Kabul Evrensel” prensibiyle yeni akreditasyon alanlarını genişleterek hizmetlerini sürdürmektedir. ISO 14064-2, sera gazı (GHG) emisyon azaltımlarına veya uzaklaştırma iyileştirmelerine neden olmayı amaçlayan faaliyetlerin ölçülmesi, izlenmesi ve raporlanması için prensipleri ve gereklilikleri belirler ve proje düzeyinde rehberlik sağlar.

ISO 14060 standart ailesi, düşük karbon ekonomisi yoluyla sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek ve dünya çapındaki kuruluşlara, proje destekçilerine ve ilgili taraflara fayda sağlamak için sera gazı emisyonlarının ve uzaklaştırmalarının ölçülmesi, izlenmesi, raporlanması ve doğrulanması veya onaylanması için netlik ve tutarlılık imkânı verir. 

İklim değişikliğinin hem insan hem de doğal sistemler üzerinde etkileri vardır ve kaynakların kullanılabilirliği, ekonomik faaliyetler ve insan refahı üzerinde önemli etkilere yol açabilir. Buna karşılık olarak, atmosferdeki sera gazı yoğunluklarını azaltmak ve iklim değişikliğine uyumu kolaylaştırmak için kamu ve özel sektör tarafından ulusal ve uluslararası girişimler geliştirilmekte ve uygulanmaktadır.

Başvurular, Kurumsal hizmet portalı (ASİST) üzerinden online olarak alınmaktadır.