T.C. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI
TÜRK AKREDİTASYON KURUMU

Haberler

06.12.2023  Haberler
TÜRKAK 2023 yılı Danışma Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

TÜRKAK 2023 yılı Danışma Kurulu Toplantısı, Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Kemal BOZAY’ın başkanlığında ve Genel Sekreter Banu Müderrisoğlu’nun iştirakiyle Ankara’da gerçekleşti.

Çalıştay şeklinde gerçekleşen toplantının açılışında TÜRKAK Yönetim Kurulu Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay ve TÜRKAK Genel Sekreteri Banu Müderrisoğlu, Danışma Kurulu üyelerine hitap etti.

“TÜRKAK, Ülkemizde Tek Yetkili Akreditasyon Kurumu”

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve TÜRKAK Yönetim Kurulu Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, uluslararası alanda akreditasyon ve standartlaşma üzerine çok ciddi bir çalışmanın olduğunu aktararak uluslararası ticarette teknik engelleri ortadan kaldırmak için akreditasyonun olmazsa olmaz şartlardan birisi olduğunu söyledi.  

Bozay, TÜRKAK’ın Avrupa Birliği’nin saygın teşekkülü Avrupa Akreditasyon Birliği’ne (EA) bütün alanlarda tam üye olduğunu hatırlatarak Yeşil Mutabakat ve dijitalleşme üzerinden gerçekleşen “ikiz dönüşüm” sürecinde TÜRKAK’ın faaliyetlerinin önemine vurgu yaptı. Ülke olarak kalite altyapısını güçlendirmeye devam etmemiz gerektiğini belirten Bozay, TÜRKAK’ın ülkemizde uygunluk değerlendirme alanında tek yetkili ve milli akreditasyon kurumumuz olduğunu; bu doğrultuda kamu alımlarında, mevzuat ve düzenlemelerde düzenleyici otoritelerin TÜRKAK akreditasyonunu aramasını, ülkemizdeki UDK’ların akreditasyon hizmeti için sadece TÜRKAK’a itibar etmesini ve yasaya aykırı girişimlere prim verilmemesinin öneminin altını çizdi.

Büyükelçi Bozay TÜRKAK’ın Paris Anlaşması ve Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı kapsamında, Sera Gazı Emisyonu Doğrulayıcı Kuruluşlar ve diğer tüm alanların akreditasyonu bağlamında ülkemizin küresel oyuncu olma hedefine ulaşmada üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirdiğini vurguladı.

“Çeyrek Asrı Devirmeye, Başarılarla Taçlandırdığımız 25. Yaşımızı Kutlamaya Hazırlanıyoruz”

Danışma Kurulunun açılışında konuşan Genel Sekreter Banu Müderrisoğlu, TÜRKAK’ın 25. yaşını kutlamaya hazırlandığını ve yıllık faaliyetlerini belirlerken Danışma Kurulunun değerlendirmeleri ile tavsiyelerinden yararlandığını vurgulayarak çeyrek asrı devirirken her zaman daha iyisini yapmaya devam etme azmiyle hareket ettiklerini ifade etti.

TÜRKAK olarak akreditasyon ve kalite bilincinin artırılması noktasında önemli çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Müderrisoğlu, akreditasyon farkındalığını artırmak için son dönemde Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversiteler başta olmak üzere tüm paydaşlarla iş birliği çalışmaları yaptıklarını aktardı. Akreditasyon ve kalite altyapısının güçlendirilmesi için TÜRKAK’ın dijital altyapısının güçlendirildiğini vurgulayan Müderrisoğlu, sıfır kağıt prensibiyle tüm işlemlerin yeni yazılım sistemi üzerinden sürdürüldüğünü, son bir yılda 384 yeni akreditasyon başvurusu alındığını ve yapılan toplam 2162  denetim sonucunda akredite kuruluş sayısının 2165’e ulaştığını bildirdi.

Müderrisoğlu, TÜRKAK’ın akreditasyon ve kalite konusunda farkındalık artırmayı da çok önemsediğini anlatarak sosyal medya platformlarında  yılda 1.5 milyonun üzerinde gösterim ve 40 binin üzerinde takipçi ile TÜRKAK’ın en çok takip edilen akreditasyon kurumlarının başında geldiğini belirtti. Uluslararası ticarette öncü rolü ile TÜRKAK’ın gıda, havacılık, sera gazı gibi alanlarda da akreditasyon hizmetine başladığını hatırlatan Müderrisoğlu, 2023 yılında akreditasyon süreçlerini kolaylaştıracak 8 yeni doküman yayımlanırken 95 dokümanın da güncellendiğini belirtti.

Ülkemizi akreditasyon alanında dünya genelinde ilk 10’a taşımanın haklı gururunu yaşadıklarına değinen Müderrisoğlu, bu başarıyı geliştirmek ve diğer ülkelerin de bu başarıdan faydalanmasını sağlamak amacıyla uluslararası iş birliklerini sürdürdüklerine değindi. Bu kapsamda en son ATCG (Karadağ Ulusal Akreditasyon Kurumu) ile Montreal’de bir mutabakat zaptı imzalandığını söyleyen Müderrisoğlu, ayrıca sene içerisinde Almanya Akreditasyon Kurumu DakkS, Birleşik Krallık Akreditasyon Servisi UKAS, Hollanda Akreditasyon Konseyi RvA ve Sırbistan Akreditasyon Kurumu ATS ve ile iş birliği toplantısı yaptıklarını aktardı. Müderrisoğlu, iş birliklerinin yerel çerçevede de sürdüğünü Türk Standardlar Enstitüsü ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile de protokol imzalandığını hatırlattı.

Açılış konuşmaları sonrasında çalıştay bölümüne geçilerek Danışma Kurulu üyeleri ile akreditasyon alanında önümüzdeki 5 sene içerisinde gerçekleşmesi muhtemel gelişmeler ve bu gelişmeler Kurum faaliyetlerine etkisine yönelik fikir alışverişinde bulunuldu. Çalıştay sonuçlarının paylaşılmasının akabinde Danışma Kurulu toplantısı sona erdi.