T.C. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI
TÜRK AKREDİTASYON KURUMU

Haberler

11.06.2024  Haberler
Müderrisoğlu: Akreditasyon Ticaretin Önündeki Teknik Engelleri Aşmada En Büyük Güç

Genel Sekreter Banu Müderrisoğlu, Kalibrasyon ve Deney Laboratuvarları Derneği (TÜRKLAB) tarafından düzenlenen Dünya Akreditasyon Günü etkinliğine katılarak “Akreditasyon ticaretin önündeki teknik engelleri aşmada en büyük güç” diye konuştu.

TÜRKLAB Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ömer Güzel'in moderatörlüğünde ve "Ülkemizde Akreditasyon ve Uygunluk Değerlendirme Sektörünün Dünü, Bugünü, Yarını ve Ulusal Ekonomiye Etkileri" başlığıyla düzenlenen webinarda TÜRKAK Kurucu Genel Sekreteri Atakan Baştürk de konuşmacı olarak yer aldı.

“Akreditasyon Bürokratik Bir Engel Olarak Görülmemeli”

Konuşmasına tüm katılımcıların Dünya Akreditasyon Günü’nü kutlayarak başlayan Müderrisoğlu, akreditasyonun uluslararası ticaretin önündeki teknik engelleri kaldırarak ekonomik kalkınmanın ve refahın artmasında önemli bir rol oynadığını vurguladı. Ürün güvenilirliği ve kalitesinin sağlanması konusunda öncü rol oynayan akreditasyon sisteminin bürokratik bir engel ya da masraf olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizen Müderrisoğlu, bu sistemin ürün ve hizmetlerimize olan güveni artırmak için geliştirilmiş bir araç olarak düşünülmesi gerektiğini belirtti.

Müderrisoğlu, 1999 yılında Gümrük Birliği'nin bir gereği olarak kurulan TÜRKAK’ın çalışmaları sayesinde Türk ürün ve hizmetlerinin Avrupa Birliği pazarına daha kolay giriş yapabildiğini, bu sayede Türk firmalarının da Avrupa'da daha fazla pazar payı elde edebildiğini söyledi. TÜRKAK olarak bu önemli misyonun bilinciyle son 5 yılda önemli çalışmalara imza attıklarını belirten Müderrisoğlu, bilgi işlem altyapısında ve dijitalleşme konularında gerçekleştirdikleri çalışmaların diğer ülkelerin akreditasyon kurumları tarafından da takdir ve hayranlıkla takip edildiğini aktardı. Dünyanın en iyi 10 akreditasyon kurumundan biri olan TÜRKAK’ın yeni alanlar konusunda da uluslararası arenada öncü rol üstlendiğini belirten Müderrisoğlu, 25. yaşını kutlayan ve sahip olduğu sağlam köklerle çeyrek asrı deviren Kurumumuzun hem ulusal hem de uluslararası alanda sektöre önemli katkılar sunduğunu söyledi.

“TÜRKAK Ulaştığı Olgunluk Seviyesiyle Başarılı Yürüyüşüne Devam Ediyor”

TÜRKAK Eski Genel Sekreteri Atakan Baştürk ise konuşmasında TÜRKAK’ın ve akreditasyon altyapısının tarihsel gelişiminden bahsetti. 1999 yılında çıkarılan “Türk Akreditasyon Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun” ile birlikte TÜRKAK’ın kurulmasıyla ülkemizde akreditasyon sisteminin şekillenmeye başladığını aktaran Baştürk, 2007 itibarıyla TÜRKAK’ın tüm alanlarda uluslararası tanınırlık elde etmesinin ülkemiz için önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Günümüzde TÜRKAK’ın sadece Türkiye’de değil, ihtiyaç halinde yurt dışında da diğer ülkelere akreditasyon hizmeti verebildiğini ifade eden Baştürk; TÜRKAK’ın bu başarılı yürüyüşünün takdirle karşılanması gerektiğinin altını çizdi.