T.C. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI
TÜRK AKREDİTASYON KURUMU

Haberler

10.10.2024  Haberler
Global Akreditasyon Birliği GLOBAC’ın İlk Genel Kurul Toplantısı Berlin’de Yapıldı

Uluslararası Akreditasyon Forumu (IAF) ve Uluslararası Laboratuvar Akreditasyon Birliği (ILAC) birleşme kararları sonrasında faaliyetlerini GLOBAC (Global Accreditation Cooperation- Global Akreditasyon Birliği) çatısı altında devam ettirmeye hazırlanıyor. 9 Ekim 2024’te Berlin'de düzenlenen IAF-ILAC yıllık toplantılarının önemli gündem maddelerinden biri de GLOBAC'ın kuruluş süreci oldu.

IAF-ILAC Genel Kurulları esnasında GLOBAC’ın da ilk Genel Kurul toplantısı gerçekleştirildi.

ILAC ve IAF üyelerinin GLOBAC Kuruluş Tüzüğü ve Genel İlkelerini onaylamalarının ardından yapılan ilk Genel Kurul Toplantısında GLOBAC’ın tescil sürecinin resmen başlatılmasına karar verildi.

GLOBAC Adı Altında Birleşme Sürecinde Neler Oluyor?

IAF ve ILAC’ın birleşerek hem laboratuvar hem de belgelendirme alanında tek uluslararası üst kuruluş olacak GLOBAC’ın 1 Ocak 2026 tarihinde tam faaliyete geçmesi planlanıyor. O tarihe kadar IAF ve ILAC’ın mevcut anlaşmaları (MLA ve MRA) geçerli olmaya devam edecek. Üyeler ise, bu süreçte GLOBAC üyeliğine geçiş için başvuruda bulunabilecek ve mevcut statülerini koruyacaklar.

GLOBAC’a ait resmi dokümanlar 2025 yılı sonuna kadar hazırlanacak. Üyeler, bu süreçte geçiş belgelerini imzalayarak GLOBAC’a katılacaklar. Mali düzenlemeler kapsamında, üyelik ücretleri IAF ve ILAC seviyelerini aşmayacak şekilde düzenlenecek ve 2025 mali yılı sonunda gözden geçirilecek.