T.C. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI
TÜRK AKREDİTASYON KURUMU

Haberler

25.11.2021  Haberler
Dünya Akreditasyon Günü Ankara’da kutlandı

Türk Akreditasyon Kurumu’nun (TÜRKAK) tam üyesi olduğu Uluslararası Laboratuvar Akreditasyon Birliği (ILAC) ve Uluslararası Akreditasyon Forumunun (IAF) ortak girişimi ile her yıl farklı temalarla kutlanmakta olan 9 Haziran Dünya Akreditasyon Günü; bu yıl pandemi şartları göz önünde bulundurularak 24-25 Kasım 2021 tarihinde ‘’Akreditasyon: Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının (SKA) uygulanmasını destekler!’’ temasıyla kutlandı.

TÜRKAK Genel Sekreteri Banu Müderrisoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan toplantıya Uluslararası Akreditasyon Forumu (IAF) Başkanı Emanuele Riva, Uluslararası Laboratuvarlar Birliği (ILAC) Başkan Yardımcısı Maribel Lopez ve Avrupa Akreditasyon Birliği (EA) Başkanı Maureen Logghe de katılım sağlayarak BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına bir başka deyişle Küresel Amaçlara ulaşmada akreditasyonun rolünü anlatan konuşmalarını gerçekleştirdi.

Müderrisoğlu: ‘’EA, ILAC ve IAF’nin tüm kapsamlarda tam üyesi ve ülkemizin tek yetkili akreditasyon kurumu olarak bu amaçlara hizmet etmekten gurur duyuyoruz.’’

Genel Sekreter Müderrisoğlu konuşmasında tüm dünya akreditasyon kurumları olarak; 2030 yılına kadar yoksulluğu sona erdirmek, gezegeni korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak gibi yüce hedeflere ulaşmada akreditasyonun yapabileceği katkılara değindi.

TÜRKAK olarak bu çerçevede de global bir eylem çağrısı olan Birleşmiş Milletler Küresel Amaçlarını “İnsanlar”, “Gezegen” ve “Refah” temelinde tanıtmaya ve bunları desteklemeye gayret ettiklerine vurgu yaptı.

IAF Başkanı Emanuele Riva, gelecekte ortaya çıkması muhtemel sorunlara karşı birlikte çözüm aramanın, problemlere karşı yekpare duruş sergilemenin önemine değindi. Riva aynı zamanda ILAC ile IAF'nin birleşerek tek bir çatı kuruluş haline gelecek olmasının bu açıdan çok kıymetli olduğunu vurguladı.

ILAC Başkan Yardımcısı Maribel Lopez ise akreditasyon kuruluşlarının temel hedeflerinden biri olan sürdürülebilir kalkınmanın "daha iyi bir dünya"yı mümkün kılacağından bahsederek bu hedef doğrultusunda yerel yönetimlerden uluslararası organizasyonlara kadar geniş bir iş birliğine ihtiyaç duyulduğunu aktardı.

Etkinliğin 2. günü EA Başkanı Maureen Logghe’un konuşmasıyla başladı. Akreditasyonun bir güvenlik bariyeri oluşturduğunu hatırlatan Logghe; sosyal sorumluluk sahibi yatırımların başarılı sonuçlar verebilmesi açısından akreditasyonun önemine değinerek hükümetler, sektör paydaşları ve yasa yapıcılar ile ilişkiler yelpazesi içerisinde hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

Ulusal ve uluslararası çevrelerden geniş bir katılımla 2 gün süren etkinlikte Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü (UNIDO) ve Birleşik Krallık İş, Enerji ve Sanayi Stratejisi Birimi (BEIS), IPA-II projesi yüklenici temsilcileriyle birlikte kamu kurumlarından Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve TÜRKAK temsilcileri konuşmalarını ve sunumlarını gerçekleştirdi.

Çok değerli katılımlarıyla etkinliğimize destek veren çalışma arkadaşlarımız, uygunluk değerlendirme kuruluşu temsilcilerimiz, denetçi ve teknik uzmanlarımız ve tüm paydaşlarımıza sonsuz şükranlarımızı sunarız.

 

Etkinliğin 1. günü video kaydı için tıklayınız

Etkinliğin 2. günü video kaydı için tıklayınız