T.C. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI
TÜRK AKREDİTASYON KURUMU

Haberler

16.05.2024  Haberler
Banu Müderrisoğlu: “TÜRKAK’ın Sahadaki Neferleri Başdenetçilerdir”

TÜRKAK Başdenetçi Bilgilendirme Toplantısında konuşan Genel Sekreter Banu Müderrisoğlu, başdenetçileri TÜRKAK’ın sahadaki neferleri olarak nitelendirdi ve sıfır kağıt hedefini hayata geçirerek kurumun teknik kapasitesini her alanda artırdıklarını anlattı.

Ankara’da düzenlenen toplantıya TÜRKAK denetimlerine ekip liderliği yapan 150 başdenetçi katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Genel Sekreter Banu Müderrisoğlu, TÜRKAK tarafından ilk defa her alandaki başdenetçilere yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenlediğini belirterek başdenetçilerin TÜRKAK’ın sahadaki gücü ve temsilcisi olduğunun altını çizdi. Akreditasyon hizmetinin kalitesinde başdenetçilerin niteliklerinin belirleyici rol oynadığını vurgulayan Müderrisoğlu, son 5 yılda TÜRKAK’ın başdenetçi sayısının yüzde 27, denetçi ve teknik uzman sayısının yüzde 25 artırıldığını belirtti.

Müderrisoğlu, TÜRKAK’ın sahip olduğu “kalite ordusunun” son 1 yılda yaz kış, uzak yakın demeden 2200 denetim gerçekleştirdiğine işaret ederek, denetçi görevlendirmelerinin veri tabanı üzerinden, performans değerlendirmeleri ve kota izlemeleri ile yapıldığının altını çizdi. Müderrisoğlu 2019 yılında en çok görevlendirilen 20 başdenetçinin 2023 yılında denetim sayısının yüzde 28, kişi gün sayısının ise yüzde 27 azaldığı, dolayısıyla artık çok daha adil, profesyonel ve veri güdümlü görevlendirme yapıldığı bilgisini paylaştı.

TAM DİJİTAL TÜRKAK İLE ZAMAN VE KAYNAK TASARRUFU

Genel Sekreter Müderrisoğlu, TÜRKAK’ın sıfır kağıt prensibiyle tam dijitalleşmeye geçmesiyle edinilen kazanımlara da değinerek kurum kaynaklarında önemli tasarruf sağlandığını, daha kolay, hızlı ve harmonize denetim planlaması yapıldığını, idari maliyetlerde azalma ve teknik kapasite artışı gibi pek çok olumlu sonuca eriştiklerini belirtti.

5 YILDA YAPILAN İYİLEŞTİRMELER

Son 5 yılda üzerinde çalışılmayan, elden geçirilmeyen hiçbir konu kalmadığının altını çizen Genel Sekreter, bilgi işlem ve dijital güvenlik, kurum fiziki koşulları, mevzuat ve dokümantasyon revizyonları, stratejik hedefler, insan kaynakları istihdamı, iletişim stratejisi, finansman sistemi gibi pek çok alandaki iyileştirmeler hakkında bilgi verdi.

ÇALIŞTAYDA VAKALARLA DENETİM SÜREÇLERİ DEĞERLENDİRİLDİ

Müderrisoğlu’nun açılış konuşmasının ardından gerçekleştirilen sunumlarda ekip yönetimi, iletişim, kriz ve zaman yönetimi ile raporlama süreçleri konuları gibi çok çeşitli konular ele alındı. Sunumların ardından denetim süreçleri ve uygunsuzluk ve düzeltici faaliyetleri ile ilgili yaşanmış vakalar üzerinden çalıştay gerçekleştirildi. Toplantı, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.