T.C. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI
TÜRK AKREDİTASYON KURUMU

Haberler

27.06.2019  Haberler
9 Haziran Dünya Akreditasyon Günü Ankara’da kutlandı

Türk Akreditasyon Kurumu’nun tam üyesi olduğu Uluslararası Laboratuvar Akreditasyon Birliği (ILAC) ve Uluslararası Akreditasyon Forumu’nun (IAF) ortak girişimi ile her yıl farklı temalarla kutlanmakta olan 9 Haziran Dünya Akreditasyon Günü; bu yıl 12 Haziran 2019 tarihinde Dışişleri Bakan Yardımcısı, AB Başkanı ve Büyükelçi Sayın Faruk KAYMAKCI ve Ticaret Bakan Yardımcısı Sayın Gonca YILMAZ BATUR’un teşrifleriyle kutlandı.

Bu yıl on birincisi düzenlenen ve teması “Akreditasyon: Tedarik Zincirlerine Değer Katar" olarak belirlenen Dünya Akreditasyon Günü kutlaması Kurumumuzun ev sahipliğinde Ankara’da düzenlenen bir panel ile gerçekleştirildi.

Programa Bakan Yardımcılarımız, kamu kurum ve kuruluşlarımızın değerli yöneticileri ve çalışanlarının yanında akredite kuruluş yöneticileri, denetçi ve teknik uzmanlarımız, STK’ların değerli temsilcileri, basın mensupları ve TÜRKAK personeli katılım sağladı.

Dünya Akreditasyon Günü panel programı kapsamında Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz BATUR, Dışişleri Bakan Yardımcısı, AB Başkanı ve Büyükelçi Faruk KAYMAKCI, TÜRKAK Genel Sekreter Vekili Orbay EVRENSEVDİ ve ILAC Eski Başkanı Merih Malmqvist NILSSON adına TÜRKAK Eski Genel Sekreteri Atakan BAŞTÜRK açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.

İlk olarak TÜRKAK Genel Sekreter Vekili Orbay EVRENSEVDİ yaptığı konuşmada, TÜRKAK’ın 20 yaşında enerjik bir kurum olduğunu ve 30 ülkeyle iş birliği protokolü bulunduğunu dile getirmiştir. TÜRKAK’ın ulusal ve uluslararası toplantılara katılarak sağlam ilişki ağlarını ördüğünü belirterek TÜRKAK’ın, 2018’de Avrupa Akreditasyon Birliği tarafından yapılan eş değerlendirme denetimiyle çok taraflı tanıma anlaşma kapsamını 4’ten 7’ye çıkardığını belirtti. Diğer yandan TÜRKAK’ın Avrupa Akreditasyon Birliği üyesi 50 akreditasyon kuruluşu arasında karşılıklı tanıma anlaşmasını tüm kapsamlarda imzalayan Avrupa’daki 6 akreditasyon kurumundan biri haline geldiğini vurguladı. Ayrıca EVRENSEVDİ konuşmasında bugünlere ulaşmamızda emeği geçen herkese ve Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt ÇAVUŞOĞLU’na sonsuz teşekkürlerini iletti.

Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca YILMAZ BATUR da, uygunluk değerlendirme kuruluşlarının özellikle tarafsızlık, bağımsızlık ve yetkin çalışma metodolojisi içerisinde çalışmalarını sürdürmesi ve verdikleri belgenin güvenilirliğinin garanti altına alınmış olmasının, ticari arenada rekabetçi piyasalara erişim için oldukça önemli olduğunu söyledi. En ufak KOBİ’mizden en büyük imalatçımıza, sanayicimize kadar akreditasyon temeline dayanmayan süreçlerle uluslararası piyasada kalıcı varlık göstermenin mümkün olmadığını, kuruluş akreditasyonlarının uluslararası standartlara göre yapılmasından dolayı ülkelerin kalite altyapılarının denkliğinin teyit edilebilmesi gerektiğini, böylelikle karşılıklı tanımaların daha da kolaylaşmasının garanti altına aldığını belirtti. Sayın BATUR konuşmasında, oluşturulan sistematikler sayesinde akreditasyon faaliyetlerinin uluslararası ticarette teknik engellerin kaldırılmasına da büyük katkı sağladığını vurguladı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı, AB Başkanı ve Büyükelçi Faruk KAYMAKCI ise açılış konuşmasında, dünyada uluslararası ticaretin gün geçtikçe arttığı ve önem kazandığı süreçte, akreditasyonun ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasında ne kadar önemli bir araç olduğunun topluma, kamuoyuna ve firmalara hatırlatılmasını amaçladıklarını belirtti. Türkiye’nin akreditasyon sürecinin Gümrük Birliği süreciyle hızlandığını belirterek konuşmalarını, "Gümrük Birliğinin bir gereği olarak akreditasyon kurumumuzu kurduk. Bugün Avrupa kıtasında, Avrupa liginde ilk 6’da gelen ve Avrupa’nın en önemli akreditasyon kurumuna sahip ülkesi durumundayız. Akreditasyon bir bürokrasi değil, firmalara güçlük ve masraf çıkarmak değil, tam tersine ticareti kolaylaştırmak ürünlerimize güveni artırmak ve kullanıcılarımızı korumak." şeklinde sürdürmüştür. Akreditasyonun, ürünlerin uluslararası ticaretteki dolaşımı sırasında tekrar tekrar aynı test, muayene ve belgelendirme faaliyetlerine tabi tutulması ihtiyacını ortadan kaldırarak ürünlerin üzerine binen maliyetleri azaltmak olduğunu söyleyen Sayın KAYMAKCI, Türkiye’de uygunluk değerlendirme kuruluşlarının akreditasyonu konusunda yetkili tek otoritenin TÜRKAK olduğunu ve akreditasyon faaliyetlerinin uluslararası ticaretin lokomotif aracı olduğunu dile getirdi.

Kurumumuz tarafından panel programına davet edilen ancak eşinin rahatsızlığı nedeniyle katılamayan Uluslararası Laboratuvar Akreditasyon Birliği (ILAC) Eski Başkanı Merih MALMQVIST NILSSON bir mektup göndermiş, TÜRKAK Eski Genel Sekreteri Atakan BAŞTÜRK tarafından okunan mektupta NILSSON, 20 yılı geride bırakan TÜRKAK’ın istikrarlı bir teşkilat haline geldiğini, Genel Sekreter Vekilimiz Orbay EVRENSEVDİ’nin, 22-23 Mayıs 2019 tarihlerinde Roma, İtalya’da gerçekleştirilen EA Genel Kurulu’nda EA Muayene Komitesi Başkanı seçilmesini ve böylece EA İcra Kurulu’nda yer almasını örnek göstererek kurumun uluslararası akreditasyon camiasının saygın bir üyesi olduğunu, TÜRKAK’ın ortaya koyduğu çalışmaların uluslararası camiada dikkate alındığını belirterek Kurumun başarılı bir yıl geçirmesi dileğinde bulunmuş ve bu vesileyle Dünya Akreditasyon Günü’nü kutladı. Açılış konuşmalarının ardından TÜRKAK Eski Genel Sekreteri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi ve Verimlilik Genel Müdürü Dr. Halil İbrahim ÇETİN başkanlığında panel düzenlendi.

Panelin ilk oturumunda önce TÜRKLAB Onursal Başkanı Ömer GÜZEL, “Tedarik Zincirinde Laboratuvarların Yeri ve Önemi" konulu, ardından Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü Kalite Altyapısı ve Piyasa Gözetim Daire Başkanı Sezen LEVENTOĞLU, “Ürün Güvenliği ve Denetimi" başlıklı bir sunumlarını gerçekleştirmişlerdir. Daha sonra Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Cem MELİKOĞLU, “Deniz Ticareti ve Survey Hizmetleri" konulu sunumunu gerçekleştirmiştir. Katılımcıların katkı ve sorularının cevaplandırılması ile panel tamamlandı.

Dünya Akreditasyon Günü vesileyle panel programımıza teşrifleriyle bizleri onurlandıran başta Bakan Yardımcılarımız Sayın Faruk KAYMAKCI ve Sayın Gonca YILMAZ BATUR olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarımızın değerli temsilcilerine, akredite kuruluş yöneticilerine, sivil toplum kuruluşu temsilcilerine, denetçi ve teknik uzmanlarımıza, basın mensuplarına ve TÜRKAK personeline teşekkür eder, tüm katılımcıların Dünya Akreditasyon Gününü kutlarız.