T.C. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI
TÜRK AKREDİTASYON KURUMU

Haberler

26.01.2023  Haberler
2022’de Neler Yaptık?

Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) olarak ülkemizin alanında yetkili tek akreditasyon kurumu olmanın verdiği sorumluluk bilinciyle 2022 senesini verimli bir şekilde tamamladık.

“Uygunluk Değerlendirme Kuruluşlarının Akreditasyonunda TÜRKAK’ın Kapasitesinin Artırılması Projesi” sona erdi.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Uygunluk Değerlendirme Kuruluşlarının Akreditasyonunda TÜRKAK'ın Kapasitesinin Artırılması Projesi” 36 ay sürüp 15 Mart 2022 tarihinde sona erdi.

Projenin çıktılarına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Akreditasyon Denetimlerimizi Verimli Şekilde Sürdürmeye Devam Ediyoruz

2022 yılında akredite ettiğimiz toplam uygunluk değerlendirme kuruluşu sayısı 2094 ulaştı. Yıl içerisinde toplam 2168 akreditasyon denetimi gerçekleştirdik.

 

İnsan Kaynağımız ve Denetçi/Teknik Uzman (Bilirkişi) Havuzumuz Genişlemeye Devam Ediyor

2022 senesi içerisinde 9 yeni personeli kadromuza katarak insan kaynağımızı genişlettik. Yine 2022 yılı içerisinde 15 Akreditasyon Uzman Yardımcısı ve 2 İdari Personel alımına yönelik bir süreç başlattık.

2022 senesi içerinde 99 yeni Denetçi/Teknik Uzman (Bilirkişi) denetçi/teknik uzman havuzuna dahil oldu. Böylece 2022 yılı sonu itibariyle toplam bilirkişi sayısı 1663 oldu.

 

Yeni e-portale Geçiş Sürecini Tamamladık

TÜRKAK Yenilenme Projesi  (TÜYEP) kapsamında Ekim 2020'de deneme sürecine geçilen yeni e-portale geçiş süreci 2022 yılı içerisinde tamamlandı. Bu sayede akreditasyon başvurularının alınmasından akreditasyon kararına kadar bütün süreçlerin daha hızlı ve verimli yürütülmesi, raporlar ve formların tüm taraflarca e-imza ile imzalanması, eğitim başvuruları ile e-imzalı sertifikaların iletilmesine yönelik süreçlerin çevrim içi gerçekleştirilmesi, şikayet-itiraz ve bilgi edinme taleplerinin çevrim içi ortamda kayıt altına alınıp kontrol edilmesi, istatistiksel veriler ve raporlamalar sayesinde performansların daha etkin bir şekilde takip edilmesi mümkün olmuştur.

 

Uluslararası İş Birliklerimizi Sürdürüyoruz

2022 senesinde Azerbaycan Akreditasyon Kurumu (AzAK) ve Kazakistan Ulusal Akreditasyon Merkezi (NCA) ile mutabakat zaptı imzaladık.

Bunun yanı sıra Uluslararası Akreditasyon Forumu (IAF), Uluslararası Laboratuvar Akreditasyon Birliği (ILAC) ve Avrupa Akreditasyon Birliği (EA) komite toplantıları ile Genel Kuruluna katılım sağladığımız gibi EA’nın eş değerlendirme denetimlerine de katkı sunmaya devam ettik.

 

EA’ya Destekte 1. Sıradayız

TÜRKAK, Avrupa Akreditasyon Birliği (EA) tarafından gerçekleştirilen toplantıların tümüne aktif katılım sağlamakla birlikte eş değerlendirmelere en yüksek kişi/gün katkısı veren ulusal akreditasyon kurumu oldu.

2020-2022 senelerini kapsayan 3 senelik periyotta EA eş değerlendirmelerine TÜRKAK’ın 176 kişi/gün katılımı öngörülmüş olmakla birlikte 2022 yılı sonu itibarıyla TÜRKAK söz konusu eş değerlendirmelere öngörülenden %34 fazla şekilde 236 kişi/gün katkı sağladı.

 

TÜRKAK – AzAK İş Birliği

Türk Akreditasyon Kurumundan akreditasyon faaliyetlerinin iyileştirilmesi ve uluslararası tanınırlığın sağlanması (MLA/MRA) kapsamında danışmanlık ve eğitim hizmeti talep eden Azerbaycan Akreditasyon Kurumu (AzAK) arasında 16 Mart 2022 tarihinde imza seremonisi gerçekleştirildi.

 

TÜRKAK – NCA Mutabakat Zaptı

TÜRKAK, Kazakistan Ulusal Akreditasyon Merkezi (NCA) ile akreditasyon alanındaki iş birliği imkanlarını geliştirmek ve iki kurum arasındaki ilişkileri güçlendirerek sürdürmek için 21 Haziran 2022 tarihinde bir mutabakat zaptı imzaladı.

 

Yeni Alanlara Yönelik Faaliyetlerimize Hız Kesmeden Devam Ediyoruz

 

Yeni Alanlarımız İçin Akreditasyon Başvurularını Almaya Başladık

2022 senesinde biyobankaların ve gönüllü alanda sera gazı doğrulaması yapan kuruluşların akreditasyonuna ilişkin çalışmalarımızı tamamlayarak 2023’ün ilk günleri itibarıyla bu iki alanda akreditasyon başvurularını almaya başladık.

 

Biyobankaların Akreditasyonu Alanında Başvurular Kabul Edilmeye Başlandı

Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK), TS EN ISO 20387’ye uygun olarak biyobankaların akreditasyonu alanında başvuruları kabul etmeye başladı.

TS EN ISO 20387, “Biyoteknoloji – Biyobankacılık – Biyobankacılık için genel gereklilikler” standardı biyolojik numune (biyolojik örnek) ve/veya ilgili verilerin uygun şartlarda toplanmasını, saklanması ve paylaşımını sağlamak üzere biyobankaların yetkinlik, tarafsızlık, kalite güvencesi ve genel işleyiş bakımından uymaları gereken koşulları belirlemektedir.

 

Gönüllü Alanda Sera Gazı Doğrulaması Yapan Kuruluşların Akreditasyon Başvurusu Kabul Edilmeye Başlandı

TÜRKAK, Aralık 2022 itibariyle TS EN ISO 14064-1 standardı kapsamında, gönüllü alanda (organizasyon düzeyinde) sera gazı emisyonlarının doğrulamasını yapan kuruluşların akreditasyon başvurularını kabul etmeye başladı.

İklim değişikliğinin etkilerine yanıt olarak dünya atmosferindeki sera gazlarını azaltmak ve iklim değişikliğine uyumu kolaylaştırmak için kamu ve özel sektör tarafından uluslararası, bölgesel, ulusal ve yerel girişimler geliştirilmekte ve uygulanmaktadır. Azaltıma yönelik girişimler, sera gazı emisyonlarının ve/veya uzaklaştırmalarının miktarının hesaplanması, izlenmesi, raporlanması ve doğrulanmasına dayanır. Bu çerçevede TS EN ISO 14064-1; organizasyon düzeyinde sera gazı envanterlerinin tasarlanması, geliştirilmesi, yönetilmesi ve raporlanmasına ilişkin ilkeleri ve gerekleri detaylandırmaktadır.

 

TÜRKAK, AS9100 Serisinde Uluslararası Tanınırlık Elde Etti

2018 senesinden bu yana SAHA İstanbul (Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği) bünyesinde EN/AS 9100 serisi belgelendirme ve akreditasyon altyapısının oluşturulmasına yönelik çalışmalara aktif olarak katılan ve MİHENK’in (Milli Havacılık Endüstrisi Komitesi) önemli paydaşlarından biri olan Türk Akreditasyon Kurumunun bu alandaki faaliyetleri uluslararası tanınırlık kazandı.

Türk havacılık ve savunma sanayisinde üretilen ürün ve hizmetlerin uluslararası pazarda daha fazla pay almasının önündeki engellerden birini kaldıran gelişme sayesinde Türkiye'deki üreticilerin uygunluk değerlendirme alanındaki dışa bağımlılığı büyük ölçüde azaltıldı.

 

TÜRKAK, ISO/IEC 17029 Standardını EA MLA Kapsamına Dahil Etti

Türk Akreditasyon Kurumu, geçerli kılma ve doğrulama alanında ISO/IEC 17029:2019 ve ISO 14065:2020 standartlarına geçiş sağlayarak Avrupa Akreditasyon Birliği (EA) MLA kapsamına ISO/IEC 17029 standardını dahil etti.

5 Ekim 2022 tarihinde İtalya’nın Torino şehrinde gerçekleştirilen Avrupa Akreditasyon Birliği Çok Taraflı Anlaşma Konseyi toplantısında TÜRKAK, geçerli kılma ve doğrulama alanında ISO/IEC 17029:2019 ve ISO 14065:2020 standartlarına geçiş sağlayarak EA MLA kapsamına ISO/IEC 17029 standardını dahil eden Avrupa’daki ilk 2 akreditasyon kurumu arasında yer aldı.

 

Ülkemizin Değerli Kurumlarıyla İş Birliklerimizi Geliştirmeye Devam Ediyoruz

TÜRKAK olarak akreditasyon alanında yetişmiş insan gücü ve kurumsal kapasitenin karşılıklı iş birliği içerisinde geliştirilmesi amacıyla TSE ve SAHA Mihenk ile iş birliği protokollerine imza attık.

 

Akreditasyon Farkındalığını Artırmak İçin Faaliyetlerimizi Sürdürüyoruz

Akreditasyon Terimleri Sözlüğü Yayımlandı

Akreditasyon Terimleri Sözlüğü'nün paydaşlarımıza akreditasyon ve uygunluk değerlendirme konularında kullanılan terimler için yararlı bir başvuru kaynağı olmasını temenni ediyoruz.

Terimler Sözlüğü’nü incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Türk Akreditasyon Kurumu, Eko İklim Zirvesi’ndeki Standında Yerini Aldı

Türk Akreditasyon Kurumu, 30-31 Mart 2022 tarihlerinde ATO Congresium’da düzenlenen Eko İklim Zirvesi’ndeki standında yerini aldı. 50.000’in üzerinde ziyaretçinin katıldığı Eko İklim Zirvesi’nde Türk Akreditasyon Kurumu’nun standı yoğun ilgi gördü.

TÜRKAK Genel Sekreteri Banu Müderrisoğlu ve TÜRKAK yöneticilerinin de yer aldığı fuarda ziyaretçilere Kurumumuzun faaliyetleri ile akreditasyonun iklim değişikliğine yönelik politikalardaki yeri başta olmak üzere birçok konuda bilgi verildi.

 

TÜRKAK, 13. Büyükelçiler Konferansı’nda Davetlilere Akreditasyon ve Kurum Faaliyetleri Hakkında Bilgi Verdi

T.C. Dışişleri Bakanlığı tarafından 6-12 Ağustos 2022 tarihlerinde Ankara’da düzenlenen 13. Büyükelçiler Konferansı Ankara Sheraton Otel’de gerçekleştirildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan konferansta Türk Akreditasyon Kurumu, kurduğu stant ile davetlilere akreditasyon ve Kurum faaliyetlerine ilişkin bilgi paylaşımında bulundu.

 

Eğitimlerimiz ile Geniş Bir Kitleye Ulaştık

 

TÜRK Akreditasyon Kurumu olarak 2022 senesi içerisinde toplamda 216 eğitim etkinliği düzenledik. Bu eğitimlere 7 binin üzerinde katılımcı ilgi gösterdi. Gerçekleştirilen eğitimler sayesinde Kurumumuz bünyesindeki personelin gelişimine destek sağladığımız gibi denetçi/teknik uzmanlarımızın akreditasyon konusundaki bilgi birikimlerine katkıda bulunduk.