T.C. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI
TÜRK AKREDİTASYON KURUMU

Haberler

24.12.2020  Haberler
2020 Yılı Danışma Kurulu Toplantısı Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun teşrifleriyle gerçekleştirildi

Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu, Türk Akreditasyon Kurumunu (TÜRKAK) ziyaret ederek, yeni göreve başlayan personele hitap etti. Yeni görevlerinde kendilerine başarılar diledi.

 
Bakan Çavuşoğlu personeli kabulünün ardından TÜRKAK 2020 yılı Danışma Kurulu Toplantısına geçerek Danışma Kurulu üyelerine seslendi.
 
TÜRKAK’ın kuruluşunun 20’inci yılını geçen yıl Antalya’da kutladıklarını anımsatan Çavuşoğlu, "Geçen bir yılda dünya çok değişti. Özellikle de salgın sadece bizim değil, tüm dünyanın dengelerini kökten sarstı. TÜRKAK olarak bu süreci çok iyi yönettiğimizi söylemek istiyorum." ifadesini kullandı.
 
Çavuşoğlu, TÜRKAK’ın sadece sağlık alanında değil, ekonomiyi ilgilendiren alanlarda da önemli rol üstlendiğini söyledi.
 
Öte yandan, turizm sektörünün de Kovid-19’dan etkilenmemesi için yoğun çalışmalar yürüttüklerini ve bunun faydasını da gördüklerini belirten Çavuşoğlu, "Pandemiye rağmen, şu ana kadar 15 milyondan fazla turist ülkemize gelmiş oldu. Bu konuda, pandemi döneminde en başarılı ülkelerden bir tanesi olduk." dedi.
 
Çavuşoğlu, bu başarının elde edilmesinde güvenli turizm sertifikasyonunun oldukça önemli rol oynadığının altını çizerek, birçok ülkenin de bu uygulamayı örnek aldığını kaydetti.
 
Bakan Çavuşoğlu, "TÜRKAK, mili sanayimiz, ticaretimiz, tüketici sağlığı gibi Dışişleri Bakanlığını doğrudan ilgilendirmeyen alanlarda hayati iş görüyor. Aslında, Dışişleri Bakanlığına bağlı olmasının bir sebebi bu. Kurumun bağımsızlığını korumak için bakanlığımıza bağlandı. Daha önce Avrupa Birliği Bakanlığımıza bağlıydı." dedi.
 
Çavuşoğlu, TÜRKAK’ın Gümrük Birliğinin uygulanması, iklim değişikliğiyle mücadele, dış ticaretin arttırılması ve ticaretin önündeki teknik engellerin kaldırılması gibi konularda da önemli roller üstlendiğini kaydetti.
 
Çavuşoğlu, TÜRKAK Danışma Kurulu üyeleriyle video konferans yoluyla görüştü.
 
Toplantı TÜRKAK Genel Sekreteri Sayın Banu Müderrisoğlu’nun TÜRKAK’ın 2020 yılı faaliyetlerini anlattığı ve 2021 yılı hedeflerini açıkladığı detaylı sunumla devam etti.
 
Genel Sekreter Müderrisoğlu, TÜRKAK pandemi sürecini nasıl yönettiğini detaylı bir biçimde anlatırken, 2021’de 4 yeni alanda (Biyobanka, AS 9100, ICAO CORSIA, Bilgi Teknolojisi Yönetim Sistemleri) akreditasyon hizmeti sunulacağını müjdeledi.
 
Müderrisoğlu TÜRKAK’ın yürüttüğü projelerden bahsederken, TÜRKAK’ın pandeminin hemen öncesinde İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) İyi Laboratuvar Uygulamaları (İLU) Verilerin Karşılıklı Kabulü Sistemine kabul edildiğini hatırlattı.
 
2020 turizm sezonunda TÜRKAK’ın Güvenli Turizm Sertifikasyon programına katkısını anlatan Müderrisoğlu, bu programın bir akreditasyon programına dönüşmesi çalışmalarının desteklendiğini açıkladı.
 
TÜRKAK Yönetim Kurulu Başkanı, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Sayın Faruk Kaymakcı, Genel Sekreter Sayın Banu Müderrisoğlu’nun gerçekleştirdiği detaylı sunumu hatırlatarak, Danışma Kurulu üyelerinin 2019 yılında gerçekleştirilen toplantıda dile getirdiği görüşleri dikkatle takip ettiğini ve bunların hayata geçirildiğini bildirdi.
 
Sayın Kaymakcı konuşmasının ardında Sayın Müderrisoğlu ile birlikte Danışma Kurulu üyelerinin değerli görüşlerini alarak, sorularını yanıtladı.
 
Toplantı görüş ve önerilerin alınmasının ardından sona erdi.